Czy warto zażywać suplementy diety?

Jakie składniki w diecie są najważniejsze?
Niezliczona ilość reklam, którymi jesteśmy bombardowani sprawia, że co jakiś czas myślimy o kupnie preparatu, który uzupełniłby naszą dietę. Jednak czy tak zachwalana dobroczynność suplementów diety to prawda?
/ 26.04.2011 10:29
Jakie składniki w diecie są najważniejsze?

Czym są, a czym nie są suplementy diety?

Suplementy diety to preparaty, będące mieszanką produktów roślinnych lub też witamin i/lub związków mineralnych. Nie są sprzedawane „na receptę”, a więc można je powszechnie reklamować i sprzedawać niemal wszędzie. Należy zaznaczyć, że w sensie prawnym nie są to leki, choć niewątpliwie mają wpływ na organizm.

Jak sama nazwa wskazuje – są to suplementy, a więc tylko dodatki do codziennie spożywanej żywności. Nie zastępują więc zrównoważonej diety, która jest podstawowym źródłem substancji budulcowych (tłuszczów, węglowodanów, białek) oraz regulatorowych (witamin oraz mikro- i makroelementów).

Kto nie powinien ich przyjmować?

Brak bezwzględnych przeciwwskazań. Niewątpliwie, umiarkowane stosowanie suplementów nie wiąże się ze znacznym ryzykiem pogorszenia stanu zdrowia. Jednak seniorzy, zwłaszcza ci obciążeni licznymi chorobami, powinni zachować najwięcej rozsądku w przyjmowaniu tych preparatów.

Na baczności muszą mieć się osoby z objawową chorobą wieńcową, niewydolnością serca, nadciśnieniem tętniczym oraz z przewlekłą chorobą nerek. Wahania stężeń jonów, zwłaszcza potasu, magnezu i wapnia, mogą doprowadzić u tych osób między innymi do groźnych dla życia zaburzeń rytmu serca.

Pamiętajmy także, że przyjmowanie mieszanek ziołowych może się okazać groźne. Znane są przypadki uszkodzenia nerek po wypiciu „ziół chińskich”, dlatego zawsze sprawdzajmy skład stosowanych preparatów i radźmy się specjalistów co do sposobu ich przyjmowania.

Polecamy: Czy można wyleczyć się samodzielnie?

Jakie suplementy warto przyjmować?

Niewątpliwie nasza dieta (kawa, tłuszcze zwierzęce, konserwanty), stres, nowoczesne preparaty wspomagające uprawy roślin, sprzyjają niskiemu poziomowi magnezu w organizmie.

Objawami mogą być: przewlekłe zmęczenie, zaburzenia snu, problemy z koncentracją, drżenie lub kurcze mięśni.

W przypadku niedoboru uzasadnione jest krótkotrwałe zażywanie magnezu. Róbmy to jednak nie dłużej niż przez kilka dni – tygodni, pod kontrolą objawów, czyli odstawmy suplement po uporaniu się z dolegliwościami. Możemy się także wspomagać produktami bogatymi w magnez, takimi jak: fasola, orzechy, kakao, czekolada, płatki owsiane, kasza gryczana, szpinak.

Czytaj też: Czy suplementy diety są niezbędne?

Kluczem do prawidłowego i harmonijnego funkcjonowania organizmu jest dobrze zbilansowana dieta, zawierająca zarówno tłuszcze (witaminy A, D, E, K) jak i warzywa, owoce – zwłaszcza niegotowane – oraz produkty zbożowe. Zalecane jest także mięso – bogate w białko i witaminę B12. Z kolei nabiał i mleko to wciąż najlepsze źródło wapnia i nie dajmy się nabrać, że jest inaczej. Wszystkie sporne kwestie w tej sprawie najlepiej pozostawić lekarzowi, który powinien jasno określić, czy warto, czy nie warto danego suplementu diety stosować. 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA